ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 
διά ζώσης στην Αθήνα και εξ αποστάσεως για όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών 
ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Εισαγωγικά

Το μόνο προσφερόμενο πρόγραμμα που απευθύνεται σε νεοεισερχόμενους
έως έμπειρους στη λογοτεχνία και στοχεύει στη μετάβαση από τη σύντομη φόρμα στο εκτεταμένο έργο.
Για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα δημιουργικής γραφής στοχεύει στο πλέον δύσκολο πρόβλημα
που συναντούν οι συγγραφείς (δόκιμοι ή νέοι): τη μετάβαση από τη σύντομη φόρμα στο εκτεταμένο έργο.

Οι Εκδόσεις Νεφέλη και ο Χρήστος Χρυσόπουλος σχεδίασαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής, το οποίο προσεγγίζει τη γραφή μέσα από τη φιλοδοξία οικοδόμησης της εκτεταμένης φόρμας. Τελικός στόχος είναι να εμπεδωθούν οι απαιτήσεις που τίθενται από τη φιλοδοξία να γραφεί ένα μυθιστόρημα και να γίνουν κατανοητές οι τεχνικές που απαντούν σε αυτές. Σχεδιασμένο σύμφωνα με το πρότυπο διδασκαλίας της Δημιουργικής Γραφής ως ακαδημαϊκού μαθήματος στις ΗΠΑ (ΙWP Standards), το νέο αυτό πρόγραμμα φιλοδοξεί να χτίσει ένα γερά θεμελιωμένο πλαίσιο εκπαίδευσης στη δημιουργική γραφή υπερβαίνοντας τα σύντομα εργαστήρια γραφής όπως προσφέρονταν ώς τώρα από διάφορους φορείς.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται για τα ζητήματα της αφήγησης ανεξάρτητα από το λογοτεχνικό είδος το οποίο γράφει (μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα κ.λπ.) αλλά και σε εκείνους που ασχολούνται με την αφήγηση σε μη λογοτεχνικό πλαίσιο (ντοκιμαντέρ, εικαστικά, θέατρο, performance).

Κάθε μάθημα διαρκεί 3 ώρες. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ποικίλες μεθόδους: συγγραφικό σημειωματάριο, ασκήσεις γραφής, workshop, παρατήρηση/περιπλάνηση στον δημόσιο χώρο, brainstorming, διαδικτυακά εργαλεία (story generators, chatbots, data mining), παρουσιάσεις Power Point, συλλογή αρχείου, ηχογραφήσεις.

 

Διδακτικές ενότητες

Πέραν των υποχρεωτικών, θεματικές ενότητες θα επιλεγούν σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.

Υποχρεωτικές

  • Θεμελιώδης διαχωρισμός της δημιουργικής διαδικασίας από τη διαδικασία της γραφής, Μεταφορά - Ανοικείωση, Επισκόπηση όλου του προγράμματος, επεξήγηση των διδακτικών μεθόδων, γνωριμία συμμετεχόντων κ.λπ.
  • «Ο κόσμος γύρω μας». Η πραγματικότητα ως αφετηρία για τη λογοτεχνία, προσωπικά ενδιαφέροντα, συγγραφικός τόνος, αναπαράσταση, παρατήρηση, τα υλικά της μυθοπλασίας κ.λπ.
  • Φαντασία. Η φαντασία ως πηγή ιδεών, η αυτονομία της φαντασίας, ρεαλισμός - αληθοφάνεια, «ως εάν», το κοσμοείδωλο της λογοτεχνίας, πραγματολογικές απαιτήσεις του μυθοπλαστικού κόσμου κ.λπ.
  • Οι δομικές αρχές της αφήγησης. Γραμμικότητα, επανάληψη, παραλλαγή, επίθεση κ.λπ.
  • Άσκηση εντός του εργαστηρίου. «Παρατήρηση σε δημόσιο χώρο».
  • Διήγηση / Storytelling. Η σχέση της μυθοπλασίας με την αφήγηση, την προφορικότητα και τη μαρτυρία. Η χρήση του άμεσου διαλόγου. Η μεταφορά της μνήμης και της εμπειρίας στην αφήγηση του εαυτού.

Επιλογής

  • Λογοτεχνία και ηθική. Οι ηθικές δεσμεύσεις της μυθοπλασίας, τρόποι αντιμετώπισης της παρανάγνωσης, αποφυγή του διδακτισμού και ηθική προσταγή, η ατομική ευθύνη και η προσωπική στάση του συγγραφέα. «Η ματιά του συγγραφέα». Η οπτική γωνία και η επιλεκτική όραση (aspect seeing), η υποκειμενική θέαση, η αλήθεια απέναντι στον σχετικισμό, το προσωπικό περικείμενο, η «αυτονόμηση» του κειμένου κ.λπ.
  • Άσκηση εντός εργαστηρίου. Chatbots - «Εξαίσιο πτώμα» (Exquisite Corpse).
  • Η κοινωνία του θεάματος, η λογοτεχνία ως στοιχείο της λαϊκής κουλτούρας, η κρίση των αναπαραστάσεων, η φύση του γεγονότος, η κοινωνία των πληροφοριών κ.λπ.
  • Η πολυκεντρικότητα της ταυτότητας. Το πρόταγμα της επιτελεστικότητας (performativity), ρευστές ταυτότητες και κοινωνική αναπαράσταση στη σύγχρονη μυθοπλασία.
  • Flanerie / Derive. Ο συγγραφέας ως πλάνης. Καταστασιαστές, Ψυχογεωγραφία, η λογοτεχνία της περιπλάνησης.
  • Η μετανεωτερική αφήγηση. Μη γραμμική αφήγηση, υβριδικά είδη, ασταθής φαινομενολογία, ατέρμονη σημείωση, η διαφωνία για τον «θάνατο του συγγραφέα».
  • Άσκηση εντός εργαστηρίου. «Ταυτόχρονη γραφή σε εικόνες».
  • Η ανατρεπτικότητα της γραφής. Η ανατρεπτική στάση του συγγραφέα, πολυσημία, ενδεχομενικότητα, στράτευση. Ο συγγραφέας ως «βέβηλος».
  • Η σχέση φιλοσοφίας και μυθοπλασίας. Ο διάλογος της Martha Nussbaum και της Iris Murdoch για τη χρήση της λογοτεχνίας ως πεδίου αυτογνωσίας και φιλοσοφείν.
  • Εκ του σύνεγγυς ανάγνωση / close reading. Η εκ του σύνεγγυς ανάγνωση ως μέθοδος ανάλυσης και πρόσληψης της λογοτεχνίας, η νέα κριτική και η επικέντρωση στο κείμενο, η μετάβαση στον μετα-δομισμό και το άγχος της ατέρμονης σημείωσης.
  • Λογοτεχνία και πολιτική. Οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις της λογοτεχνίας, ο δημόσιος λόγος του συγγραφέα, στράτευση vs προβληματισμού, οι υπόρρητες πολιτικές συνδηλώσεις και το περικείμενο υποδοχής του λογοτεχνικού έργου.

 

Παιδαγωγικοί στόχοι

  • Δημιουργικοί / Παραγωγικοί. Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στη γραφή, δηλαδή θα ερευνήσουν, θα αναπτύξουν και θα εκφράσουν ιδέες μέσα από το γράψιμο. Ζητήματα που θα εξεταστούν σε αυτή την κατηγορία είναι: από πού προέρχονται οι ιδέες, με ποιον τρόπο μπορούν να αναπτυχθούν, με ποιες μεθόδους μεταλλάσσονται σε λογοτεχνία και δομούνται ως κείμενα, ποια στάδια μεσολαβούν από την πρώτη γραφή ώς την οριστική εκδοχή και την έκδοση κ.ά. Ο τελικός στόχος είναι να εμπεδωθούν οι απαιτήσεις που τίθενται από τη φιλοδοξία να γραφτεί ένα μυθιστόρημα και να γίνουν κατανοητές οι τεχνικές που απαντούν σε αυτές.
  • Πολιτισμικοί / Ιστορικοί. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναγνωρίσουν πόσο σημαντικό είναι για έναν συγγραφέα να έχει προσωπική άποψη για τον ρόλο της λογοτεχνίας ως πολιτισμικού φαινομένου, καθώς και να γνωρίζει την ιστορική της εξέλιξη και την επικοινωνία της με τις άλλες τέχνες και τον δημόσιο βίο. Έμφαση θα δοθεί στη σχέση της λογοτεχνίας με τη λαϊκή κουλτούρα, τις πολιτισμικές και ανθρωπιστικές σπουδές και την τεχνολογία.
  • Κριτικοί / Αναστοχαστικοί. Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στην ανάγκη να εξετάζουν οι ίδιοι ενδελεχώς τα κείμενά τους, να συζητούν με κριτικό πνεύμα τα γραπτά των άλλων και να μιλούν δημόσια και αυθόρμητα για τη λογοτεχνία. Τα εργαλεία και οι δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσω της λειτουργίας αυτής θα τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται στα κείμενα με συστηματικά αλλά και εύπλαστα ερμηνευτικά σχήματα, να μη σπεύδουν σε γρήγορες κρίσεις και να αποδέχονται τον πειραματισμό.
Συγγραφείς που πέρασαν στο παρελθόν από το εργαστήριο και στη συνέχεια κατάφεραν –με τις δικές τους δυνάμεις– να βγάλουν το πρώτο βιβλίο με εξαιρετική υποδοχή, είναι λ.χ. οι:
Τάκης Κατσαμπάνης, Walkabout, Εξάρχεια, 2017.
Παναγιώτης Κολέλης, Η εξαπάτηση της δημοκρατίας, Πηγή, 2017
Δέσποινα Μπάτρη
Ή όλοι, ή κανείς, Μεταίχμιο, 2015.
Βαγγέλης ΠροβιάςΤα μαύρα παπούτσια της παρέλασης, Ολκός, 2014.
Μαρία ΚουλούρηΜουσείο άδειο, Μελάνι, 2013.

[βιογραφικό εισηγητή]

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος (1968) έχει σημαντική εμπειρία στη διδασκαλία της δημιουργικής γραφής και της λογοτεχνίας (ΕΚΕΒΙ, Ιανός, Kolleg). Έχει εκδώσει δεκατρία βιβλία, ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας (πεζογραφία, δοκίμιο, χρονικό), με τη θεωρία και τη διδασκαλία της δημιουργικής γραφής. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2008) και με τα γαλλικά βραβεία Prix Laure Bataillon (2014) και Prix Ravachol (2013), καθώς και με το βραβείο Balkanika (2015). Επίσης, του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του L’ordre des Arts et des Lettres. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (ECP) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συγγραφέων (EUSA), καθώς και fellow του διάσημου Iowa Writers’ Program (IWP). Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: Το σώμα του Τιρθανκάρα (μυθιστόρημα, Νεφέλη, 2014) και Η συνείδηση του πλάνητα (σύντομα κείμενα, Εκδόσεις Οκτώ, 2015). Το φθινόπωρο του 2015 θα εκδοθεί η μελέτη του Ο δανεισμένος λόγος - Δοκίμιο για την επιτελεστικότητα της λογοτεχνίας (Εκδόσεις Οκτώ). Πλήρης βιβλιογραφία του Χ.Χ. στην ιστοσελίδα: http://bit.ly/1zZmoyQ.



[πρόγραμμα 12 μαθημάτων]

Κάθε μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις γραφής και επιμέλεια κειμένων.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες.


[παιδαγωγικές μέθοδοι και υλικό]

Σε κάθε συνάντηση δίνονται στους συμμετέχοντες αναλυτικές σημειώσεις και βιβλιογραφία. Το πρόγραμμα δίνει όλες τις σημειώσεις ψηφιακά και δεν απαιτείται η αγορά κανενός βιβλίου. Η προτεινόμενη βιβλιογραφία είναι προαιρετική και τα βιβλία δίνονται στους σπουδαστές με τη μέγιστη δυνατή έκπτωση από τις Εκδόσεις Νεφέλη. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ποικίλες μεθόδους: συγγραφικό σημειωματάριο, ασκήσεις γραφής, workshop, παρατήρηση / περιπλάνηση στον δημόσιο χώρο, brainstorming, διαδικτυακά εργαλεία (story generators, chatbots, data mining), παρουσιάσεις Power Point, συλλογή αρχείου, ηχογραφήσεις.


[πρακτικές πληροφορίες]

  • Η διάρκεια των συναντήσεων είναι 3 ώρες εκάστη
  • Νέοι συμμετέχοντες μπορούν να ενταχθούν εμβόλιμα (στην περίπτωση αυτή θα προηγείται μια εισαγωγική συνάντηση μαζί τους).
  • Για την αίτηση απαιτείται συμπλήρωση της ειδικής φόρμας.
  • Απαραίτητη βασική γνώση χειρισμού του ηλεκτρονικού υπολογιστή και της αγγλικής γλώσσας.
  • Στο τέλος κάθε κύκλου παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής.
  • Πληροφορίες στα 210.3639962, 210.3612291 (καθημερινά 9-11.00) και στο seminaria[at]nefeli-books.com.

[κόστος συμμετοχής]

Δίδακτρα: 450€
(δυνατότητα εξόφλησης σε δύο δόσεις)


[πρόγραμμα συναντήσεων]

 

Θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟ:
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει!

Info
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 
διά ζώσης στην Αθήνα και εξ αποστάσεως για όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών 
ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Εισαγωγικά

Το μόνο προσφερόμενο πρόγραμμα που απευθύνεται σε νεοεισερχόμενους
έως έμπειρους στη λογοτεχνία και στοχεύει στη μετάβαση από τη σύντομη φόρμα στο εκτεταμένο έργο.
Για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα δημιουργικής γραφής στοχεύει στο πλέον δύσκολο πρόβλημα
που συναντούν οι συγγραφείς (δόκιμοι ή νέοι): τη μετάβαση από τη σύντομη φόρμα στο εκτεταμένο έργο.

Οι Εκδόσεις Νεφέλη και ο Χρήστος Χρυσόπουλος σχεδίασαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής, το οποίο προσεγγίζει τη γραφή μέσα από τη φιλοδοξία οικοδόμησης της εκτεταμένης φόρμας. Τελικός στόχος είναι να εμπεδωθούν οι απαιτήσεις που τίθενται από τη φιλοδοξία να γραφεί ένα μυθιστόρημα και να γίνουν κατανοητές οι τεχνικές που απαντούν σε αυτές. Σχεδιασμένο σύμφωνα με το πρότυπο διδασκαλίας της Δημιουργικής Γραφής ως ακαδημαϊκού μαθήματος στις ΗΠΑ (ΙWP Standards), το νέο αυτό πρόγραμμα φιλοδοξεί να χτίσει ένα γερά θεμελιωμένο πλαίσιο εκπαίδευσης στη δημιουργική γραφή υπερβαίνοντας τα σύντομα εργαστήρια γραφής όπως προσφέρονταν ώς τώρα από διάφορους φορείς.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται για τα ζητήματα της αφήγησης ανεξάρτητα από το λογοτεχνικό είδος το οποίο γράφει (μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα κ.λπ.) αλλά και σε εκείνους που ασχολούνται με την αφήγηση σε μη λογοτεχνικό πλαίσιο (ντοκιμαντέρ, εικαστικά, θέατρο, performance).

Κάθε μάθημα διαρκεί 3 ώρες. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ποικίλες μεθόδους: συγγραφικό σημειωματάριο, ασκήσεις γραφής, workshop, παρατήρηση/περιπλάνηση στον δημόσιο χώρο, brainstorming, διαδικτυακά εργαλεία (story generators, chatbots, data mining), παρουσιάσεις Power Point, συλλογή αρχείου, ηχογραφήσεις.

 

Διδακτικές ενότητες

Πέραν των υποχρεωτικών, θεματικές ενότητες θα επιλεγούν σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.

Υποχρεωτικές

  • Θεμελιώδης διαχωρισμός της δημιουργικής διαδικασίας από τη διαδικασία της γραφής, Μεταφορά - Ανοικείωση, Επισκόπηση όλου του προγράμματος, επεξήγηση των διδακτικών μεθόδων, γνωριμία συμμετεχόντων κ.λπ.
  • «Ο κόσμος γύρω μας». Η πραγματικότητα ως αφετηρία για τη λογοτεχνία, προσωπικά ενδιαφέροντα, συγγραφικός τόνος, αναπαράσταση, παρατήρηση, τα υλικά της μυθοπλασίας κ.λπ.
  • Φαντασία. Η φαντασία ως πηγή ιδεών, η αυτονομία της φαντασίας, ρεαλισμός - αληθοφάνεια, «ως εάν», το κοσμοείδωλο της λογοτεχνίας, πραγματολογικές απαιτήσεις του μυθοπλαστικού κόσμου κ.λπ.
  • Οι δομικές αρχές της αφήγησης. Γραμμικότητα, επανάληψη, παραλλαγή, επίθεση κ.λπ.
  • Άσκηση εντός του εργαστηρίου. «Παρατήρηση σε δημόσιο χώρο».
  • Διήγηση / Storytelling. Η σχέση της μυθοπλασίας με την αφήγηση, την προφορικότητα και τη μαρτυρία. Η χρήση του άμεσου διαλόγου. Η μεταφορά της μνήμης και της εμπειρίας στην αφήγηση του εαυτού.

Επιλογής

  • Λογοτεχνία και ηθική. Οι ηθικές δεσμεύσεις της μυθοπλασίας, τρόποι αντιμετώπισης της παρανάγνωσης, αποφυγή του διδακτισμού και ηθική προσταγή, η ατομική ευθύνη και η προσωπική στάση του συγγραφέα. «Η ματιά του συγγραφέα». Η οπτική γωνία και η επιλεκτική όραση (aspect seeing), η υποκειμενική θέαση, η αλήθεια απέναντι στον σχετικισμό, το προσωπικό περικείμενο, η «αυτονόμηση» του κειμένου κ.λπ.
  • Άσκηση εντός εργαστηρίου. Chatbots - «Εξαίσιο πτώμα» (Exquisite Corpse).
  • Η κοινωνία του θεάματος, η λογοτεχνία ως στοιχείο της λαϊκής κουλτούρας, η κρίση των αναπαραστάσεων, η φύση του γεγονότος, η κοινωνία των πληροφοριών κ.λπ.
  • Η πολυκεντρικότητα της ταυτότητας. Το πρόταγμα της επιτελεστικότητας (performativity), ρευστές ταυτότητες και κοινωνική αναπαράσταση στη σύγχρονη μυθοπλασία.
  • Flanerie / Derive. Ο συγγραφέας ως πλάνης. Καταστασιαστές, Ψυχογεωγραφία, η λογοτεχνία της περιπλάνησης.
  • Η μετανεωτερική αφήγηση. Μη γραμμική αφήγηση, υβριδικά είδη, ασταθής φαινομενολογία, ατέρμονη σημείωση, η διαφωνία για τον «θάνατο του συγγραφέα».
  • Άσκηση εντός εργαστηρίου. «Ταυτόχρονη γραφή σε εικόνες».
  • Η ανατρεπτικότητα της γραφής. Η ανατρεπτική στάση του συγγραφέα, πολυσημία, ενδεχομενικότητα, στράτευση. Ο συγγραφέας ως «βέβηλος».
  • Η σχέση φιλοσοφίας και μυθοπλασίας. Ο διάλογος της Martha Nussbaum και της Iris Murdoch για τη χρήση της λογοτεχνίας ως πεδίου αυτογνωσίας και φιλοσοφείν.
  • Εκ του σύνεγγυς ανάγνωση / close reading. Η εκ του σύνεγγυς ανάγνωση ως μέθοδος ανάλυσης και πρόσληψης της λογοτεχνίας, η νέα κριτική και η επικέντρωση στο κείμενο, η μετάβαση στον μετα-δομισμό και το άγχος της ατέρμονης σημείωσης.
  • Λογοτεχνία και πολιτική. Οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις της λογοτεχνίας, ο δημόσιος λόγος του συγγραφέα, στράτευση vs προβληματισμού, οι υπόρρητες πολιτικές συνδηλώσεις και το περικείμενο υποδοχής του λογοτεχνικού έργου.

 

Παιδαγωγικοί στόχοι

  • Δημιουργικοί / Παραγωγικοί. Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στη γραφή, δηλαδή θα ερευνήσουν, θα αναπτύξουν και θα εκφράσουν ιδέες μέσα από το γράψιμο. Ζητήματα που θα εξεταστούν σε αυτή την κατηγορία είναι: από πού προέρχονται οι ιδέες, με ποιον τρόπο μπορούν να αναπτυχθούν, με ποιες μεθόδους μεταλλάσσονται σε λογοτεχνία και δομούνται ως κείμενα, ποια στάδια μεσολαβούν από την πρώτη γραφή ώς την οριστική εκδοχή και την έκδοση κ.ά. Ο τελικός στόχος είναι να εμπεδωθούν οι απαιτήσεις που τίθενται από τη φιλοδοξία να γραφτεί ένα μυθιστόρημα και να γίνουν κατανοητές οι τεχνικές που απαντούν σε αυτές.
  • Πολιτισμικοί / Ιστορικοί. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναγνωρίσουν πόσο σημαντικό είναι για έναν συγγραφέα να έχει προσωπική άποψη για τον ρόλο της λογοτεχνίας ως πολιτισμικού φαινομένου, καθώς και να γνωρίζει την ιστορική της εξέλιξη και την επικοινωνία της με τις άλλες τέχνες και τον δημόσιο βίο. Έμφαση θα δοθεί στη σχέση της λογοτεχνίας με τη λαϊκή κουλτούρα, τις πολιτισμικές και ανθρωπιστικές σπουδές και την τεχνολογία.
  • Κριτικοί / Αναστοχαστικοί. Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στην ανάγκη να εξετάζουν οι ίδιοι ενδελεχώς τα κείμενά τους, να συζητούν με κριτικό πνεύμα τα γραπτά των άλλων και να μιλούν δημόσια και αυθόρμητα για τη λογοτεχνία. Τα εργαλεία και οι δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσω της λειτουργίας αυτής θα τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται στα κείμενα με συστηματικά αλλά και εύπλαστα ερμηνευτικά σχήματα, να μη σπεύδουν σε γρήγορες κρίσεις και να αποδέχονται τον πειραματισμό.
Συγγραφείς που πέρασαν στο παρελθόν από το εργαστήριο και στη συνέχεια κατάφεραν –με τις δικές τους δυνάμεις– να βγάλουν το πρώτο βιβλίο με εξαιρετική υποδοχή, είναι λ.χ. οι:
Τάκης Κατσαμπάνης, Walkabout, Εξάρχεια, 2017.
Παναγιώτης Κολέλης, Η εξαπάτηση της δημοκρατίας, Πηγή, 2017
Δέσποινα Μπάτρη
Ή όλοι, ή κανείς, Μεταίχμιο, 2015.
Βαγγέλης ΠροβιάςΤα μαύρα παπούτσια της παρέλασης, Ολκός, 2014.
Μαρία ΚουλούρηΜουσείο άδειο, Μελάνι, 2013.

[βιογραφικό εισηγητή]

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος (1968) έχει σημαντική εμπειρία στη διδασκαλία της δημιουργικής γραφής και της λογοτεχνίας (ΕΚΕΒΙ, Ιανός, Kolleg). Έχει εκδώσει δεκατρία βιβλία, ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας (πεζογραφία, δοκίμιο, χρονικό), με τη θεωρία και τη διδασκαλία της δημιουργικής γραφής. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2008) και με τα γαλλικά βραβεία Prix Laure Bataillon (2014) και Prix Ravachol (2013), καθώς και με το βραβείο Balkanika (2015). Επίσης, του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του L’ordre des Arts et des Lettres. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (ECP) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συγγραφέων (EUSA), καθώς και fellow του διάσημου Iowa Writers’ Program (IWP). Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: Το σώμα του Τιρθανκάρα (μυθιστόρημα, Νεφέλη, 2014) και Η συνείδηση του πλάνητα (σύντομα κείμενα, Εκδόσεις Οκτώ, 2015). Το φθινόπωρο του 2015 θα εκδοθεί η μελέτη του Ο δανεισμένος λόγος - Δοκίμιο για την επιτελεστικότητα της λογοτεχνίας (Εκδόσεις Οκτώ). Πλήρης βιβλιογραφία του Χ.Χ. στην ιστοσελίδα: http://bit.ly/1zZmoyQ.



[πρόγραμμα 12 μαθημάτων]

Κάθε μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις γραφής και επιμέλεια κειμένων.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες.


[παιδαγωγικές μέθοδοι και υλικό]

Σε κάθε συνάντηση δίνονται στους συμμετέχοντες αναλυτικές σημειώσεις και βιβλιογραφία. Το πρόγραμμα δίνει όλες τις σημειώσεις ψηφιακά και δεν απαιτείται η αγορά κανενός βιβλίου. Η προτεινόμενη βιβλιογραφία είναι προαιρετική και τα βιβλία δίνονται στους σπουδαστές με τη μέγιστη δυνατή έκπτωση από τις Εκδόσεις Νεφέλη. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ποικίλες μεθόδους: συγγραφικό σημειωματάριο, ασκήσεις γραφής, workshop, παρατήρηση / περιπλάνηση στον δημόσιο χώρο, brainstorming, διαδικτυακά εργαλεία (story generators, chatbots, data mining), παρουσιάσεις Power Point, συλλογή αρχείου, ηχογραφήσεις.


[πρακτικές πληροφορίες]

  • Η διάρκεια των συναντήσεων είναι 3 ώρες εκάστη
  • Νέοι συμμετέχοντες μπορούν να ενταχθούν εμβόλιμα (στην περίπτωση αυτή θα προηγείται μια εισαγωγική συνάντηση μαζί τους).
  • Για την αίτηση απαιτείται συμπλήρωση της ειδικής φόρμας.
  • Απαραίτητη βασική γνώση χειρισμού του ηλεκτρονικού υπολογιστή και της αγγλικής γλώσσας.
  • Στο τέλος κάθε κύκλου παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής.
  • Πληροφορίες στα 210.3639962, 210.3612291 (καθημερινά 9-11.00) και στο seminaria[at]nefeli-books.com.

[κόστος συμμετοχής]

Δίδακτρα: 450€
(δυνατότητα εξόφλησης σε δύο δόσεις)


[πρόγραμμα συναντήσεων]

 

Θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες.